Vegan tajine om van te smullen

Zelfs de vleeseters in mijn familie en vriendenkring scheppen hier een tweede maal van op. Om te beginnen is een goede tajine handig. Mocht je die niet hebben, is de gietijzeren tajine van Le Creuset echt een aanrader. Mocht je die aan de dure kant vinden heeft Cosy & Trendy een goedkoper exemplaar. Geen barsten meer in je prachtige tajine halverwege de kooktijd en hij is geschikt voor alle warmtebronnen. Ja! Het is een hele uitgave, maar het is echt de enige tajine die je de rest van je leven nog nodig zal hebben. Na 4 prachtige tajines te hebben versleten ben ik toch gezwicht voor het duurdere exemplaar. Ik heb namelijk echt geen tijd (lees zin) om 24 van tevoren de tajine te laten weken zodat deze niet barst. Ik weet toch 24 uur van tevoren echt niet wat ik wil eten de volgende dag.

Ingredienten (7 groenten naar keuze, ik gebruik vaak het volgende):

  • 2 blikken gepelde (hele) tomaten. Gebruik nooit de blokjes, die zijn totaal hun smaak kwijt.
  • 1 teentje knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • Gedroogde pruimen. Wees hier niet te zuinig mee, een echte smaakmaker.
  • 1 blokje kikkererwten
  • Pompoen
  • 1 zoete aardappel (je kan dit ook combineren met gewone aardappel 50-50)
  • Knolselderij
  • Couscous
  • Groentenbouillon
  • Stokje kaneel
  • Snufje chilipoeder
  • Theelepel koriander
  • Theelepel komijn
  • Eetlepel honing
  • Olijfolie
  • Verse munt
  • Eventueel zachte geitenkaas (makt het gerecht natuurlijk meteen niet meer vegan…maar is wel een lekkere toevoeging)
  • Je kan er eventueel nog een half handje linzen aan toevoegen

Schil de pompoen en snij deze samen met de aardappel in stukken van ongeveer 2×2 centimeter. Mag ook iets groter, maar zeker niet kleiner. Snij de knolserderij in iets kleine stukjes.

Snij de ui en knoflook klein en fruit deze in de tajine in een scheutje olijfolie. Voeg daar de gesneden groenten aan toe en bak deze kort aan. Kook ondertussen een halve liter water en voeg daar een bouillonblokje aan toe. Voeg de tomaten en pruimen toe, samen met de bouillon, kikkererwten, het stokje kaneel, de kruiden en de honing en plaats de deksel op de tajine.

Plaats de tajine op een sudderplaatje op het laagste pitje en laat ongeveer 90 minuten heel rustig sudderen. Check af en toe of er nog water in zit, voeg anders halverwege wat water of bouillon toe.

Serveer de tajine met couscous en verse munt. Geitenkaas is ook heerlijk om erover te strooien voor de niet vegan tafelgenoten 😉

Kijk hier voor de verschillende gietijzeren tajines.

 

 

2 reacties op “Vegan tajine om van te smullen

  1. maxim zegt:

    Het is fijn om een vegan recept tegen te komen. Maar om 100% vegan te zijn moet de honing (eenvoudig te vervangen met o.a. rijststroop) en geitenkaas uit het recept worden gelaten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.