Linzensoep met kokosmelk

Mijn moeder is opgegroeid op de Hogeweg in Amsterdam. Nu, maar ook vroeger, een straat met geld. Natuurlijk speelde zij ook wel bij vriendinnetjes die het thuis minder breed hadden. Zo kwam ze wel in trappenhuizen waar achter iedere deur een familie woonde. Toen ik haar een keer vroeg te komen eten en ik linzensoep zei te gaan maken zei ze het volgende: “linzen is armeluiseten, ik hou er niet van”.

Wat blijkt, zij associeert de geur van linzen met de donkere vuile trappenhuizen waar haar vriendinnetjes vroeger woonden. Grappig wel! Ik vind het het heerlijk!

Dit recept is lekker en voedzaam, schep er dus niet al teveel van op! Erg lekker om er naanbrood bij te serveren ingesmeerd van knoflook. Bij ons verkoopt aH dit tegenwoordig kant en klaar. Waarom zo je moeilijk doen als het makkelijk kan?

Ingrediënten:

  • 300 gram gedroogde rode linzen
  • 1 blik gepelde (hele) tomaten
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje koriander
  • 2 groentenbouillonblokjes (voor 1 liter water)
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel kurkuma
  • peper en zout naar smaak
  • snufje kaneelpoeder

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui en de knoflook fijn en fruit dit kort in de pan.
  2. Voeg de kruiden toe en laat heel eventjes roosteren
  3. Voeg de gepelde tomaten toe, roer goed door.
  4. Voeg 1 liter groentebouillon toe en doe de linzen erbij
  5. Snij de rode peper in de lengte doormidden, haal de uiteinden eraf an haal de pitjes eruit
  6. Voeg de peper in zijn geheel toe aan de soep en laat meekoken
  7. Voeg de helft van het blik kokosmelk toe en laat het meekoken.
  8. laat de soep nu ongeveer een half uurtje zachtjes
  9. Pureer de soep met een staafmixer. Haal de peper eruit als je minder pittige soep wilt.
  10. Voeg een snufje kaneel toe en eventueel wat peper en zout om de soep op smaak te brengen.
  11. Roer de andere helft van het blik kokosmelk door de soep.
  12. Serveer de soep met verse koriander en lekker naanbrood om in mooie olijfolie te dopen.